O culegere de puzzle-uri, amuzamente, paradoxuri și teste de inteligență prezentate de un maestru al ingeniozității matematice.
Primele amuzamente matematice au apărut din momentul în care omul a reușit pentru prima dată să-și numere cele zece degete și să împartă un măr în două părți aproximativ egale. Orice puzzle demn de luat în considerare poate fi legat de matematică și logică. Oricine încearcă să „raționeze” răspunsul la cel mai simplu puzzle apelează, deși nu neapărat în mod conștient, la matematică. În ceea ce privește problema dificultății, unele dintre puzzle-uri, în special în categoria aritmetică și algebră, sunt destul de ușoare. Dar din când în când se va constata că există unele capcane mai mult sau mai puțin subtile în care cititorul poate să cadă. Este un exercițiu bun să cultivi obiceiul de a fi foarte prudent față de formularea exactă a unui puzzle. Ne învață exactitatea și prudența. Dar unele dintre probleme sunt într-adevăr foarte dificile. În multe cazuri, se dau doar răspunsurile simple dar, în special în cazurileinteresante, soluțiile sunt destul de ample, oferindu-se și generalizări.
Când cineva spune: „Nu am rezolvat niciodată un puzzle în viața mea”, este dificil să știi exact ce înseamnă, căci fiecare individ inteligent se lovește de astfel de probleme în viața de zi cu zi. Dacă nu ar exista puzzle-uri de rezolvat, nu ar exista întrebări; și dacă nu s-ar pune întrebări, ce lume am avea?!
Henry Ernest Dudeney (1857 – 1930) a fost un scriitor și matematician englez care s-a specializat în puzzle-uri logice și jocuri matematice. Este cunoscut ca unul dintre cei mai importanți creatori ai puzzle-urilor matematice.
CUPRINS:
Aritmetică și algebră
– Bani
– Vârste și grade de rudenie
– Probleme cu ceasul
– Probleme de locomoție și viteză
– Probleme cu cifre
– Diverse probleme de aritmetică și algebră
Geometrie
– Secționarea figurilor de puzzle
– Probleme cu crucea greacă
– Diferite probleme de secționare
– Probleme de peticire
– Diverse probleme de geometrie
Probleme cu puncte și linii
Probleme de mutări
Răspunsuri
Despre translator
– Nicolae Sfetcu
– – De același autor
– – Contact
Editura
– MultiMedia Publishing
MultiMedia Publishing
– Digital: EPUB (ISBN 978-606-033-368-5), Kindle (ISBN 978-606-033-370-8), PDF (ISBN 978-606-033-369-2)
– Tipărit, Format B5 Academic (257 x 182 x 10 mm, 355 g, 174 pagini) ISBN 978-606-033-367-8 (ISBN general: 978-606-033-366-1)
Teste de inteligență, probleme de logică, puzzle și amuzamente matematice – Volumul 2: https://www.cartilibrarie.com/carte/teste-de-inteligenta-probleme-de-logica-puzzle-si-amuzamente-matematice-volumul-2/
Recenzii
Nu există recenzii până acum.